Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Agyaggranulátum használata

Agyaggranulátum használata

Az agyaggranulátum használata nem újkeletű dolog, a virágárusok, hobbikertészek évek óta alkalmazzák a beltéri növények esetében. Leggyakrabban a népszerű orchideákat egészítik ki vele, hiszen itt a legnagyobb a veszélye a túlöntözésnek. Mit kell tudni erről a különleges kiegészítőről? Mire kell figyelni az agyaggranulátum használata esetén?

 
 
Raktáron
FLORIMO agyaggranulátum natúr 5L
1.240 Ft
Raktáron
FLORIMO agyaggranulátum dekor 5L terracotta
1.380 Ft
Raktáron
FLORIMO agyaggranulátum dekor 1L vödör
800 Ft
Raktáron
FLORIMO zöldnövény táprúd 30db
700 Ft
Az agyaggranulátum használata a mindennapokban
Az agyaggranulátum felhasználása szobanövények esetén jöhet szóba bármely háztartásban. Alkalmazni nagyon egyszerű, ugyanis a virág aljához szórva egyenletes vízelosztást biztosít a növények számára, valamint a párásítást is könnyedén megoldja. A granulátum kétféleképpen használható:
  • Ültetés előtt a cserépbe szórva
  • A növény körüli földfelszínre helyezve
Ha ültetés előtt a cserép aljába szórunk egy keveset az agyaggranulátumból, akkor megvédjük a növényt a túlöntözéstől. Ezek a golyók ugyanis magas nedvszívó képességgel rendelkeznek, így a felesleges vizet megkötik, nem engedik a növények közelébe, amivel megakadályozzák a cserép alján kialakuló, pangó vizet. Ez könnyen a gyökér rothadásához vezethetne, így minden olyan növénynél érdemes alkalmazni, amelyek érzékenyek a túl sok vízre. Ráadásul az agyaggranulátum használata biztosítja a magasabb páratartalmat is a virág számára, így ezzel is számolhatnak a hobbikertészek a kiválasztás során
Az agyaggranulátum használata talajtakaróként
Ha csak a növény földfelszínét szórjuk be a granulátummal, akkor talajtakaróként funkcionál. Ilyen esetben átereszti a vizet, csökkentik a víz elpárolgását, így maga a növény és a föld is nedves marad. Ezzel a megoldással nem akadályozzuk a növény folyamatos locsolását, nem kell aggódni azon, hogy nem kap megfelelő mennyiségű vizet. Maga az anyaggranulátum nem tartalmaz mesterséges összetevőket, teljesen természetes anyagokból készül. Ph semleges, így bármennyit szórhatunk a növény köré vagy a cserép aljába, ez a talaj tulajdonságaira egyáltalán nem lesz befolyással. Nem penészedik, nem mállik szét, folyóvízzel könnyen tisztítható, forralással és sütőben égetéssel pedig fertőtleníthető.
 
 
Raktáron
FLORIMO zöldség, eper tápoldat 1000ml
1.660 Ft
Raktáron
Dr Garden Trópusidoktor tápoldat500ml
1.470 Ft
Raktáron
FLORIMO virágos növény tápoldat 500ml
1.160 Ft
Raktáron
FLORIMO surfinia tápoldat 500ml
1.240 Ft
 
 
Raktáron
FLORIMO virágos szobanövény táprúd 30db
700 Ft
Raktáron
FLORIMO balkon és muskátli táprúd 30db
700 Ft
Raktáron
FLORIMO általános táprúd 30db
660 Ft
Raktáron
FLORIMO orchidea táprúd 12db
820 Ft
Orchidea átültetése agyaggranulátumba
A cserepes orchidea átültetése agyaggranulátumba nem egy nagy ördöngösség, mindössze egy cserépre és orchidea ültetőközegre lesz szükség. Legideálisabb időszak erre a procedúrára a tavasz vagy a nyár. Először le kell választani a cserép faláról a gyökérzetet anélkül, hogy sérülést okoznánk rajta. Óvatos mozdulatokkal vigyük ezt véghez, majd ha mindenhol sikerült, akkor emeljük ki az orchideát a cserépből az ültető közeggel együtt. Bogozzuk ki a gyökereket, majd közben válasszunk ki a mostaninál eggyel nagyobb cserepet. Ennek az aljába szórjuk az agyaggranulátumot, ami jelen esetben a levegőztetésért lesz felelős. Helyezzük be az orchidát az új cserébe és a gyökerek közé is szórjunk pár darabot a granulátumból. Ha esetleg instabilnak érezzük a növényt, akkor egy rögzítsük támasztékhoz. Átültetés után hagyjuk, hogy a gyökerek szépen fejlődjenek, így akár 2-3 hétig hanyagolhatjuk az orchidea öntözését. Ezek után pedig folytassuk a növény kezelését a megfelelő módon, tápoldatokkal és öntözéssel.
Agyaggranulátum használata kültéren
Az agyaggranulátum használata kültéren is tökéletes lehet. Egy meleg nyári napon érdemes egy réteget szórni belőle, pontosan a virágföld tetejére, ami megvédi a virágokat a kiszáradástól. Használd bátran a kertben is, igaz ilyen esetben nagyobb mennyiségben lesz rá szükséged. A kertedben található virágágyásokra is szórhatsz egy kicsit, ugyanis bármely növényt megvédi a túlhevüléstől, főleg nyáron. Emellett pedig remek alternatíva lehet a gyomor elburjánzásának megállítására, ugyanis nem engedi, hogy a felszínre törjenek. Fontos, hogy a növényeink számára a legjobbat biztosítsuk, így szerezzük be a megfelelő agyaggranulátumot a Dekor Plaza kínálatából. Ennek köszönhetően virágaink sok-sok éven keresztül örvendeztetnek majd bennünket új hajtásokkal és csodálatos megjelenéssel!
 
 
Raktáron
FLORIMO levéldísznövény tápoldat 500ml
1.160 Ft
Raktáron
Dr Garden Szobanövénydoktor tápoldat 1000ml
2.310 Ft
Raktáron
Dr Garden Szőlődoktor 1000Ml levéltrágya
2.310 Ft
Raktáron
FLORIMO virágos növény tápoldat 250ml
890 Ft

 

Röviden a DekorPlaza-ról:

A DekorPlaza webshopja számos dekorációt és egyéb kelléket kínál, amely elérhető az ország bármely pontjáról. Célunk, hogy vásárlóink minden évszakhoz és ünnephez kapcsolódóan megtalálják a megfelelő termékeket és díszeket. Segítünk karácsonyi hangulatot teremteni otthonodba és megtanítunk az oázis megfelelő használatára is! Ehhez minden szükséges eszköz és kellék megtalálható a weboldalon!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kert kertészkedés tápoldat