Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Temetési etikett

Temetési etikett
A temetési etikett betartása nagyon fontos. A gyászoló család számára minden tisztelet megadása elengedhetetlen, ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem egy temetés keretein belül. Ezek mind íratlan szabályok, de azzal, hogy megfogadjuk őket, biztosítjuk a gyászoló családot a részvétünkről és az együttérzésünkről. Milyen alapvető elemei vannak a temetési etikettnek?
 
 
Raktáron
Bordás váza 11x21cm fehér
830 Ft
Raktáron
Sírváza betét 1. 5,5x13cm fehér
230 Ft
Raktáron
Sírváza szúrós 8x25cm fehér
290 Ft
Raktáron
Sírváza szúrós 15x36cm fehér
830 Ft
Temetési etikett – Hogy zajlik a temetés menete?
A temetési etikett alapvető momentuma maga a szertartás, amit az elhunyt búcsúztatására szerveznek. Mivel számtalan felekezet létezik, csak a leggyakoribb vallásokat soroljuk fel annak érdekében, hogy könnyedén betarthassuk a számukra fontos pontokat a temetés menete alatt:
  • Katolikusok esetén két helyszínen zajlik a szertartás: előbb a kápolna előtt, majd a sírnál. Mindkét esetben a pap búcsúztatja a halottat.
  • Reformátusoknál szintén két helyszínen zajlik a szertartás, azonban a református pap nem áldja meg az elhunytat a katolikussal ellentétben.
  • A zsidó temetésnek szigorú szabályai vannak. Nincs náluk hamvasztás, se nyitott koporsós temetés, és a lehető leghamarabb el kell temetni az elhunyt családtagot.
  • Muszlimoknál is tilos a hamvasztás, valamint a búcsúmenet során teljesen csendben kell viselni a fájdalmakat, még sírni sem szabad.
Ateisták esetében vagy a családtagok, vagy egy halotti szertartásvezető mond beszédet, és utána következik a temetés.
Temetési etikett – Mit takar a temetési ruházat?
A temetési etikett fontos része a temetési ruházat, hiszen ez a tiszteletadás egyik fő eleme. A kultúrák nagy részében a fekete elfogadott szín. Katolikus és református temetés esetén a hölgyek viselhetnek kendőt vagy kalapot és az utóbbi megengedett a férfiak számára is. Zsidó szertartásnál a férfiaknak kötelező a kipa vagy más fejfedő hordása, nem jelenhetnek meg fedetlen fővel a temetési illem szerint. A muszlimoknál is elfogadott a fekete, ám ebben az esetben akár zöldben is megjelenhetnek a temetésen résztvevők, ugyanis ez Allah színe. Érdemes tehát mindenképpen érdeklődni a szertartás előtt, hogy milyen vallás szerint temetik el az elhunytat. Természetesen ateista szertartás is létezik, ennek a keretei jóval lazábbak, de a fekete ruha viselése itt is kötelező. Ha nincs otthon fekete ingünk, akkor azt fehérrel kiválthatjuk, de a nadrág, a kabát, a pulóver, a cipő ne legyen más színű, feltéve, ha a gyászoló család mást nem kér.
 
 
Raktáron
"Emléked örök" feliratos szatén gyász szalag 30mm x 20m - Fekete
1.070 Ft
Raktáron
"Hiányzol ..."feliratos ripsz szalag 12mmx20m sötét bézs
680 Ft
Raktáron
"Nyugodj Békében" feliratos szatén gyász szalag 20mm x 20m - Fehér
810 Ft
Raktáron
"Emléked örök" feliratos szatén gyász szalag 30mm x 20m - Fehér
1.070 Ft
 
 
Raktáron
Cement kaspó, angyalkás szív, szürke-arany 17x12x10cm
3.140 Ft
Raktáron
Cement kaspó, szív forma szürke-arany 18,5x18,5x7,5cm
3.140 Ft
Raktáron
Cement kaspó, szív forma sötét szürke 18,5x18,5x7,5cm
3.360 Ft
Raktáron
Cement kaspó, szív forma szürke-arany 20x18,5x8,5cm
3.270 Ft
Temetési illem – Mit vigyünk a szertartásra?
A temetési illem egyik fontos része, hogy milyen virágot vagy apróságot vigyünk a temetésre? Mostanában egyre többen kérik, hogy csak egy szál virággal érkezzenek a gyászolók, hiszen a koszorúk elpakolása nem egyszerű feladat. Ilyen esetben egy egyszerű szalaggal átkötött virág tökéletes lehet, hiszen ezzel mégiscsak kifejezzük az elhunyt és a családja iránt érzett tiszteletünket. Ha nincs kikötve, hogy mit vihetünk a temetésre, akkor se essünk túlzásba. Egy egyszerű, apró, emlékező szív ilyen esetben megfelelő, hiszen ez mégis emlékezteti majd a családot arra, hogy az elhunyt barátai és ismerősei szeretettel gondolnak rá majd ezután is. Gyertyából a LED-es verziót ajánljuk, ugyanis ha több koszorú is kerül a sírra, akkor azok könnyedén meggyulladhatnak. Egy előre elkészített koszorú is jó ötlet lehet arra az esetre, ha nem szeretnénk túl nagy virágcsokorral érkezni. Fontos, hogy tartsuk tiszteletben a kéréseket és ennek megfelelő kegyeleti tárggyal jelenjünk meg.
Halotti tor illem – mit szabad és mit nem?
Ha hivatalosak vagyunk a halotti torra, akkor ott is vannak olyan temetési etikett szabályok, amiket fontos betartanunk. Az első és legfontosabb, hogy ne terheljük le a gyászoló családot. Egy rövid részvétnyilvánítás, egy pár kedves szó után hagyjuk, hogy a többi meghívott is megadhassa a tiszteletet. Ne viselkedjünk harsányan, ne akarjunk a középpontba kerülni, hiszen ez az esemény most nem rólunk szól. Pár falat vagy ital elfogyasztása után illedelmesen beszélgessünk a részt vevő vendégekkel és rövid idő után távozzunk. Ez most nem egy buli vagy egy vidám összejövetel, itt az elhunytról emlékezünk meg a családdal és a barátokkal. Természetesen vicces és mosolyogtató történetekkel enyhíthetünk kicsit a család fájdalmán, azonban érdemes megtartani a határokat. Távozáskor pedig köszönjük el a családtagoktól, köszönjük meg a meghívást és biztosítsuk őket a támogatásunkról. Ezek a legfontosabb elemei a temetési illemnek, amit minden esetben tartsunk be.
 
 
Raktáron
Háztartási gyertya 10db/cs
730 Ft
Raktáron
Sírváza betét 1. 5,5x13cm zöld
230 Ft
Raktáron
Sírváza betét 9. 10,5x17cm zöld
470 Ft
Raktáron
Szalma alap 15 cm
410 Ft

 

Röviden a DekorPlaza-ról:

A DekorPlaza webshopja számos dekorációt és egyéb kelléket kínál, amely elérhető az ország bármely pontjáról. Célunk, hogy vásárlóink minden évszakhoz és ünnephez kapcsolódóan megtalálják a megfelelő termékeket és díszeket. Segítünk karácsonyi hangulatot teremteni otthonodba és megtanítunk az oázis megfelelő használatára is! Ehhez minden szükséges eszköz és kellék megtalálható a weboldalon!