Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit tudni akartál a műnövényekről

Minden, amit tudni akartál a műnövényekről

A különböző művirágok és műnövények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen, hiszen bármelyik fajta is legyen a kedvencünk, ma már szinte biztos, hogy találtunk belőle tartós változatot. A műnövények számos előnnyel járnak, többek között jól bírják a fénytelen környeztet, nem kell őket sokat gondozni és akár hosszú éveken keresztül is szebbé varázsolhatják az otthonunkat.

A műnövények kialakulása és elterjedése 

A műnövények és műanyag anyagból készült virágok története egészen régre nyúlik vissza. Az ókorban már a görögök és rómaiak is alkottak mesterséges növényeket, főként csontokból, kőből és fémből készítettek különböző kompozíciókat. Úgy tartják, hogy a műnövények valódi eredete mégis elsősorban Kínához köthető, itt a mesterek selyemmel dolgoztak és a termékeiket elsősorban előkelő és gazdag hölgyeknek kínálták. A selyemvirágok terjedésének oka az volt, hogy a császári palota hölgyei elrendelték, hogy ilyen díszeket viseljenek a hajukban, ám sokan az öltözetüket is ezekkel tették még előkelőbbé és csinosabbá.


Műnövények fejlődése

Azt már a középkori időkben felismerték, hogy a különböző tartós anyagból készült díszek hosszú időn keresztül jó szolgálatot tehetnek. Akkoriban Itáliában is terjedt a selyemvirágok népszerűsége. Ehhez a selyemhernyó gubóját használták fel, amelynek nagy előnye volt, hogy színezni is lehetett. Sokan úgy tartják, hogy a művirág kompozíciók eredetileg Olaszországból származnak, mégis végül Franciaország lett a selyemvirág gyártás egyértelmű központja. A 15. században az itt készült művirágokat tartották a legjobbnak. Innen terjedt aztán tovább Európa szerte, sőt, hódító útja egészen Amerikáig vezetett. A selyem ára természetesen akkoriban sem számított olcsónak, így a virágok elsősorban a legtehetősebb rétegek számára voltak elérhetőek. Így volt ez egészen 1938-ig, amikoris megjelentek a hőre lágyuló polipropilén és polietilén anyagok, ezek segítségével pedig a műanyag virágok egy teljesen új szintre léptek.

Sokak fejében él a mítosz, hogy a műnövények mind kevéssé megformázottak és ezáltal olcsó hatást keltenek. Ez sajnos amiatt van, hogy a piacon megtalálhatóak kevésbé kidolgozott minőségű változatok (túlfolyt ragasztó, vaskos szár, eldolgozatlan levél). Azonban nem ez az általános! Ma már gyönyörűen kidolgozott, valóban teljesen élethűnek tűnő műnövények is kaphatóak, éppen ezért vásárláskor minden esetben érdemes ellenőrzött forrást választani a minőség végett. 

 

A műnövények előnyei

A műnövények számos előnnyel együtt járnak, kezdve a tartósságtól egészen a költséghatékonyságig. Ma már nemcsak színes virágokat, hanem számtalan különböző, az eredetihez külsőre nagyon hasonlító növényt gyártanak. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a növények pozitív hatással vannak az ember közérzetére és hangulatára, éppen ezért nem érdemes őket teljesen kizárni az otthonunkból. A műnövények legnagyobb előnye, hogy nagyon tartósak. Nem kell őket locsolni, sem gondozni és akár évekig tökéletesen funkcionálnak. Bármilyen környezetben jól mutatnak, nincs szükségük fényre, sem pedig egyéb fizikai tényezőre. Bár sokan nem gondolják, a különböző növényekre allergiások számukra is ez egy működő alternatíva, ha nem szeretnék a virágokat teljesen száműzni az otthonukból. Jó választás azok számára is, akik sokat utaznak és emiatt nem tudnak gondoskodni egy növényről. A műnövények segítségével kellemes környezetet teremthetünk odahaza, ráadásul egész évben, időjárástól függetlenül! Nem kell többé aggódnunk a sárguló levelek, lehullott virágok vagy a növényekre ártalmas kártevők miatt.

 

A műnövények típusai

A műnövények népszerűségének nagy előnye, hogy ma már számtalan különböző fajta és típus közül válogathatunk. A műnövények többféle méretben és stílusban kaphatók, így biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző és az általunk kiválasztott helyiséghez legjobban illő darabot.  A növények kiválasztásakor minden esetben fontos szem előtt tartani, hogy minőségi anyagokból készült darabokat, valamint valósághű dizájnnal rendelkező növényeket keressünk. A gyártás és az anyagtechnológia folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre inkább valósághűnek kinéző virágok közül válogathatunk a műnövények piacán is.

Típust és anyagot tekintve sokféle műnövény létezik, beleértve a régi hagyományokra visszanyúló selyemnövényeket, a műanyag anyagból készült növényeket, a különböző habnövényeket és a papírnövényeket. Az itt felsoroltak közül a műanyag anyag a legtartósabb, így hosszú időre ez a legjobb befektetés. Természetesen ezek között is lehetnek eltérések méretben, formában és színben is. Ebben a kategóriában a műnövényeket alapvetően két csoportra oszthatjuk fel. Vannak a kifejezetten művirágok, amelyek akár szálas, csokor, sőt cserepes formában is kaphatóak. A másik csoport a zöld, leveles növények, amelyeket elsősorban cserepes verzióban árulnak. 

 Szerencsére a nagy választéknak köszönhetően biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelő és a saját ízlésünkhöz leginkább illő darabokat.

 

Mikor jó választás a műnövény?

A műnövény rengeteg előnnyel rendelkezik, amely miatt sok esetben jobb választás, mint a friss vágott virág vagy a cserepes élő növény. A hatalmas választéknak köszönhetően számos típus, szín és forma közül válogathatunk. Lássuk, hogy mikor és hova érdemes műnövényt választani a lakásunkba:

  • olyan ablaktalan helyiségekbe, ahová nem, vagy csak nagyon kevés fény jut be. 

  • gyakorlatilag bármilyen helyiség díszítésére alkalmas, különösen jó választás, ha szeretnénk az irodai környezetet egy kicsit barátságosabbá tenni. 

  • fürdőszobába vagy erkélyre, ahol a műnövény különböző fizikai hatásoknak (például sok víz, pára) lehet kitéve.

  • nyaralókba vagy szálláshelyekre, ahol nincs lehetőség folyamatosan figyelni és gondozni a növényeket.

  • allergiás személyek számára, akik mégis szeretnék élvezni a növények hangulatjavító hatásait.

  • másoknak ajándékba, ha valami igazán szép és mégis tartós meglepetéssel szeretnénk kedveskedni.

 

Így gondozd a műnövényed!

A műnövényt is kell gondozni? Igen! Természetesen a művirágok és műnövények nem igényelnek annyi figyelmet és törődést, mint az élő társaik, mégis, ha hosszú időn keresztül szeretnénk kiélvezni a látványukat, időnként érdemes rájuk egy kis időt fordítani. 

Következzen most néhány általános tipp a mesterséges növények gondozásához, amelyek betartásával akár évekig jó társai lehetnek a környezetünknek. 

Tisztítsuk meg a műnövényeket rendszeresen! A tiszta, már-már csillogó hatás segít, hogy minél frissebbnek látszódjanak. Ennek a legjobb módja, hogy egy nedves ruhával finoman, de alaposan áttöröljük a növény leveleit, ezzel eltávolítjuk róla a rárakódott port és szennyeződéseket.

A műnövények előnye éppen az, hogy nem igényelnek napfényt. Ugyanakkor azt is fontos észben tartani, hogy nem is kedvelik az erős sugárzást. Ha szeretnénk megőrizni a műnövény természetes színét, tartsuk távol a közvetlen napfénytől, hogy elkerüljük a szirmok és a levelek kifakulását. Tisztítás során érdemes óvatosan bánni a műnövényekkel, nehogy az egyes részei (például kisebb levelek vagy apró virágok) megsérüljenek. Ha a fenti lépéseket betartjuk a növénygondozási folyamat során, szinte garantált, hogy hosszú időn keresztül élvezhetjük a gyönyörű kialakítású növények látványát. 

 

Maradt benned kérdés a műnövényekkel kapcsolatban? Akkor írj nekünk bátran az info@dekorplaza.hu e-mail címre!

 

 

Röviden a DekorPlaza-ról

A DekorPlaza.hu egy magyar családi vállalkozás, amelynek célja, hogy a vásárlói igényeknek megfelelően minden alkalomra izgalmas és kreatív dekorációkat kínáljon. Legyen szó tavaszi készülődésről vagy nyári kerti partiról, nálunk minden kelléket beszerezhetsz hozzá! Válogass kedvendre webáruházunkba vagy látogass el személyesen üzletünkbe!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: #műnövény