Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

3+1 kérdés és válasz a szárazvirágról

3+1 kérdés és válasz a szárazvirágról
A szárazvirágok itthon is egyre népszerűbb dekorációk, amelyeket ma már nemcsak esküvőkön, hanem különböző üzlethelyiségekben, sőt akár otthon is szívesen használnak dekorációként. Nem véletlenül, hiszen ezek az egyszerű, mégis mutatós és elegáns dekorelemek szinte bármilyen teret képesek feldobni. A tartósságuk, a rengeteg különböző fajtájuk és sokrétű variálhatóságuk miatt gyakorlatilag a dekorációkészítés jolly joker darabjainak számítanak! Na de mi számít pontosan szárazvirágnak? Milyen típusai vannak? Miért jó, ha szárazvirágokat használunk élő növények helyett? Milyen előnyei vannak ezeknek a tartós daraboknak? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, olvass tovább!

Mit nevezünk szárazvirágnak?

Szárazvirágoknak nevezzük azokat a virágokat, növényeket, terméseket és egyéb növényi részeket, amelyeket szárítás vagy konzerválás folyamatával tartósítanak. Ennek fő célja, hogy a növények hosszú távon is megőrizzék a formájukat, színüket és alakjukat. Ez pedig lehetővé teszi a növények sokrétű felhasználását, például a dekorálási folyamatok során. A szárazvirágok a tartósítás révén képesek megtartani eredeti kinézetüket és textúrájukat, sőt bizonyos esetekben még az illatukat is! Ez azért is szuper, mert a szárítás után is rengeteg féleképpen felhasználhatóak, például egyedi kreatív díszek és különböző esküvői vagy otthoni dekorációk alkalmával is.

Érdemes tudni, hogy maga a szárazvirág elnevezés valójában egy gyűjtőfogalom, amely alá nem csak a konkrét virágok tartoznak. Szárazvirágnak nevezzük természetesen az egyéb növényi részeket, például a tartósított leveleket, szárakat és terméseket is. Ez alapján többek között a pot-pourri is szárazvirágokból áll, ahogyan egy tartós csokor krizantém is annak számít. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szárazvirágok nem egyenlőek a preparált virágokkal. A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a preparált növényekből nem csak kivonják a nedvességet, hanem ezt követően fel is töltik a növényt valamilyen tartósító folyadékkal, például glicerinnel. Ennek célja, hogy a virág még tartósabbá váljon. Ugyanakkor enek a folyamatnak a hátránya, hogy emiatt jóval inkább mű lesz az elkészült virág hatása. Éppen ezért, ha mi jobban kedveljük a természetes hatású növényeket, válasszuk inkább a szárazvirágot! 

Melyek a szárazvirág előnyei?

A szárazvirágok nagyon sokrétű és igen kedvelt dekorációnak számítanak, nem véletlenül. Rengeteg olyan előnyük van, amely miatt egyre többen választják az élő növények helyett ezt a tartós változatot. Amellett, hogy jóval tovább élvezhetjük a látványukat, rendszeresen gondozni sem kell őket. Mivel tartósítva vannak, ezért nincs szükségük se vízre, se pedig fényre. Ez nemcsak egy hosszabb nyaralás során jöhet jól, hanem azért is szuper, hiszen egy sötétebb helyiségben is bátran dekorálhatunk velük. A szárazvirágok másik nagy előnye, hogy fenntarthatóak, így a környezetünket sem terhelik. Mivel ezek a szárított darabok kifejezetten környezetbarát dekorációs elemek, később, mikor már nincsen szükség rájuk, akár komposztálhatóak is. A tartósságon és a látványon kívül szintén fontos, hogy a különböző szárazvirágok gyakorlatilag bármikor elérhetőek. Azaz egy téli időszakban is könnyen beszerezhetünk akár nyári típusú virágokat is, ha éppen arra van szükségünk.

Ha már előnyökről van szó, a szárazvirágoknak rengeteg különböző típusuk van, ezáltal pedig nagyon könnyen variálhatóak! Azaz, ha új csokorra lenne szükségünk a konyhában vagy az ajtódíszt szeretnénk egy kicsit ősziesebbé tenni, mindössze néhány szál virágra vagy termésre lesz szükségünk és máris egy teljesen új dekorációt varázsolhatunk.

Mindezek mellett természetesen arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a szárazvirágok kifejezetten egyszerű és gyors megoldást kínálnak, ha mutatós dekorációra van szükségünk. Az élénk színű virágok elegáns és légies hatást adnak, míg a kísérő zöldek hozzájárulnak a tökéletes összhang megteremtéséhez.

+ TIPP: bátran keverd a színeket és variáld a különböző textúrákat! Válassz különleges, élénk színű darabokat, például ezt a nagyon trendi, élénk piros glixia csokrot! Hidd el, tél közepén mindenki a te csokrodon fog ámuldozni!;) 

Milyen típusai vannak a szárazvirágnak?

Nem meglepő módon, a szárazvirágok egyik legjobb tulajdonsága (a tartósságon kívül), hogy nagyon sok különböző változatban elérhetőek, ráadásul gyakorlatilag az év bármely szakaszában! A szárazvirág típusai között találunk különféle színeket és textúrákat is, amely szuper lehetőséget ad nekünk a kreatív és egyedi dekorációk elkészítésére. Természetesen alkalomtól függően érdemes kiválasztani, hogy éppen milyen dekorra és ahhoz milyen típusú vrágra van szükségünk.

Nem meglepő módon a leggyakrabban alkalmazott szárazvirágok valóban magát a virágot tartalmazzák. Ezek között nagyon gyakran előfordul például rózsa, szegfű, krizantém, glixia boglárka és háncsvirág. A száraz virágok esetén gyakran találkozni olyan termékekkel, amely még a leveleket is tartalmazza. Ezek nagyon jól harmonizálnak a virágokkal, így akár együtt, de külön is fel lehet használni.

A virágokon túl a másik népszerű csoport a különböző bogyók és termések kategóriája. Az olyan termések, mint például a bakuli, a lótusz és a meridianum szuper alapanyagok, ha koszorú díszítésről vagy asztaldísz készítésről van szó.

Na de ne felejtkezzünk meg a zöldekről se! A szárazvirágok esetén a virágok színe bizonyos mértékig kifakulnak, ám a zöldek esetén ez nem észrevehető. A moha, a zuzmó vagy éppen a csumiz remekül mutatnak önmagukban is, de természetesen jól harmonizálnak a színes termésekkel és virágokkal együtt is. 

A hagyományos szárazvirágokon túl vannak egészen különleges darabok is, amelyek nagy előnye, hogy nagyon gyorsan képesek különlegessé tenni a dekorációkat. A vesszőlabdákat gyakran alkalmazzák asztaldísz készítés során, míg a babala különleges formája önmagában is minden tekintetet magára von. Szerencsésre a különböző fajták egymáshoz is jól illeszkednek, így akár kombinálhatjuk is őket a dekorálás alkalmával. 

+ TIPP: nem tudod eldönteni, milyen szárazvirágot vegyél? Akkor próbáld ki ezt a csomagot, amely több különböző fajtát is tartalmaz és készítsd el saját magad az ajtódíszed!  

Mire használd a szárazvirágokat?

A szárazvirágok hatalmas előnye, hogy nagyon sokféleképpen felhasználhatóak! Mivel rengeteg különböző típust, szín és forma létezik belőlük, így könnyedén a saját ízlésünkre formálhatjuk a belőlük készült díszeket. 

A színes virágok felhasználhatóak például csokorba kötve és egy elegáns vázába téve hangsúlyos díszei lehetnek a terített asztalnak vagy a nappaliban lévő polcnak. 

Ugyanakkor a szárazvirágok alapanyagként is szolgálhatnak, ha szeretnénk saját kezűleg díszeket készíteni. Koszorú az ajtóra vagy házi pot-pourri ajándékba? A megfelelő típusú alapanyagok beszerzése után egyszerű a dolgunk! A különböző száraz termések jól mutatnak képkeretként is, de díszíthetünk vele akár üvegcsét is, amelybe aztán mécses kerül. A szárazvirágból köthetünk azonos vagy különféle csokrokat is, amelyek egy becsomagolt ajándékdoboz tetején igazán különlegesen mutatnak.

 + TIPP: a tökéletes esküvői dekorációt keresed? Ha szereted a természetes anyagokat és fontos neked, hogy tartós díszeid legyenek a nagy napon, bátran dönts a szárazvirág összeállítások mellett! Hidd el, jolly joker választás lesz! 

 Röviden a DekorPlaza-ról:

DekorPlaza.hu egy magyar családi vállalkozás, amelynek célja, hogy a vásárlói igényeknek megfelelően minden alkalomra izgalmas és kreatív dekorációkat kínáljon. Legyen szó virágdíszek készítéséről vagy éppen esküvői dekorációról, nálunk minden kelléket beszerezhetsz hozzá! Válogass kedvedre webáruházunkba vagy látogass el személyesen üzletünkbe!
Tartalomhoz tartozó címkék: szárazvirág